Veiligheid op het internet is een dagelijkse uitdaging. We worden aangevallen door virussen, bedreigd door malware, phishing of hacking, … Hier zijn enkele basisprincipes om u zo goed mogelijk te beschermen.

Wees voorzichtig !
Krijgt u berichten van bekenden maar staat de tekst vol met fouten ? Zijn er hyperlinks waar u gevraagd wordt om op te klikken ? Onverwachte bijlagen ? Een uitnodiging om uw paswoord te resetten ? Opgepast, het gaat hier zeer waarschijnlijk om valse e-mails die uw computer wensen te besmetten of uw persoonlijke gegevens willen stelen.

Surf niet op het internet met een ‘Administrator’ profiel
Een computergebruiker beschikt over privileges of rechten. Deze rechten maken het mogelijk om bepaalde acties uit te voeren en bepaalde documenten te raadplegen. Surfen op het internet via een profiel met uitgebreide rechten maakt het eenvoudiger om een heel netwerk binnen uw bedrijf te besmetten.

Verander regelmatig van wachtwoord
Er wordt aangeraden om ongeveer elke 6 maanden uw wachtwoord te veranderen, en nog vaker indien er een veiligheidsprobleem werd geregistreerd.

Kies voor veilige wachtwoorden
Nee, uw geboortedatum, die van uw kinderen of de naam van uw huisdier zijn geen veilige wachtwoorden ! Eigenlijk zouden wachtwoorden onmogelijk geraden mogen worden, bestaan uit letters en cijfers, hoofdletters en kleine letters. Natuulijk moet u het wachtwoord zelf kunnen onthouden. Het wachtwoord opschrijven is net hetzelfde als uw bankkaart code in uw portefeuille steken ! Vermijd eveneens om hetzelfde wachtwoord te gebruiken op verschillende sites.

Houd uw systemen up-to-date 
Indien uw besturingssystemen en softwarepakketten (antivirus, firewall, enz …) up-to-date zijn, dan vermindert dat de veiligheidsrisico’s op uw computer. Updates herstellen namelijk veiligheidsrisico’s en beschermen de gebruikers. Geen updates installeren zet de deur open voor personen met slechte bedoelingen.

Voorkom het verspreiden van uw persoonlijke informatie
Internet wordt vaak vergeleken met een straat waar de hele wereld rondwandelt. Net zoals in de echte wereld is het belangrijk om uw kredietkaartnummer, telefoonnummer of privéadres veilig te bewaren. Wees voorzichtig waar u deze gegevens achterlaat, en kijk goed of het wel een officiële en beveiligde website gaat.

Conclusie : het spreekwoord ‘Voorkomen is beter dan genezen’ past perfect bij informaticabeveiliging. En onthoud de volgende gouden regel : plaatst nooit iets op het internet waar u de controle over wenst te houden !